Follow:
KOTI

Tarkan markan vartijan säästövinkit

1. Viimeinen myyntipäivä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Usein kuulen kysymyksen “Tässä oli päiväys eilen, voiko tätä vielä syödä?” Katso, haista ja maista. Jos haju on normaali eikä pinnalla näy mitään epätavallista, on ruoka yleensä ihan syömäkelpoista. Ruokaa ei kannata siis ensimmäiseksi olla heittämässä roskiin päiväyksen mentyä.
2. Katso kilohintaa! Olin yllättynyt, että joku ei tiennyt että kaupassa tuotteen hintalapussa on aina merkitty myös kilo- tai litrahinta. Tämä kertoo tuotteen todellisen hinnan. Edullisin pakkaus ei siis välttämättä ole oikeasti edullisin vaihtoehto.

kolikoita, kolikko

kolikoita, kolikko

3. Kierrätä. Etenkin vauvoille ja pikkulapsille löytyy aivan ihania ja lähes uudenveroisia vaatteita kirpputoreilta. Miksi ostaa kaupasta koko ajan uutta vaatetta, jonka käyttöaika yhdellä lapsella on vain muutama viikko? E:n kohdalla olen huomannut että vaatteita ei kirpputoreilta enää yhtä hyvin löydä, tai ne on jo tulleet käyttöikänsä päähän, mutta pienemmille tarjonta on valtava. Kirppikseltä voi tehdä hienoja löytöjä myös itselle – toiselle turha voi olla toisen aarre.
4. Osta porukalla ja lainaa. Hajosiko painepesuri? Tarvitsetko ruohonleikkuria? Ehdota naapurille josko saisit lainata heiltä tai entäpä jos ostaisitte uuden yhteiskäyttöön, jota jokainen saa käyttää tarvitessaan. Kaikkea ei tarvitse omistaa ja useimmiten harvoin käytettäviä laitteita saa lainaksi muilta. Sama pätee aikakausilehdissä. Monelle lapsiperheelle tulee samat Kaksplussat ja Meidän perhe-lehdet, jotka lukemisen jälkeen lentävät lehtiroskikseen. Miksette laittaisi lehtiä kiertoon kaveriporukassa? Tässä säästää pitkän pennin.

5. Suunnittele viikon ruoat ja ruokaostokset etukäteen. Nälkäisenä ei kannata mennä kauppaan. Eikä myöskään silloin, jos ei yhtään tiedä mitä seuraavalla viikolla tekisi ruoaksi. Näin helposti tulee osteltua vähän sitä sun tätä ja todennäköisesti uusi kauppareissu on tehtävä seuraavana päivänä. Viikon ruokien suunnitteluun ja ostoslistojen tekemiseen on olemassa vaikka minkälaisia sovelluksia, ei kun kokeilemaan.
6. Tee itse ja säästä. Remonttihommia kohta 10 vuotta aina silloin tällöin tehneenä tiedän että sormi voi mennä suuhun monessakin asiassa, mutta yrittänyttä ei laiteta. Olisin aikoinaan sanonut ettei minusta ole tapetoijaksi, mutta niin vaan olen nyt lätkinyt tapettia seinään remontoitavissa kodeissamme ja jopa ystäväni ovat pyytäneet minua avuksi omiin koteihinsa. En usko “en osaa tehdä mitään itse” -maneereihin. Tekemällä oppii – ja ennenkaikkea säästää. Tietenkin on joitain asioita jotka on parempi jättää ammattilaisen hommiksi, mutta suurimman osan kodin pienistä rempoista pystyy aivan hyvin tekemään itse. Jos teetät remontteja yrityksellä, muistathan kotitalousvähennykset!
7. Jaa hyvää muille – voit saada jotain takaisinkin. Viime syksynä meille tuli niin paljon omenoita, ettemme olisi millään kerenneet niitä itse käyttämään. Annoin omenoita jätesäkeittäin eteenpäin, sekä vein laatikon kotimme viereisen kävelytien varteen varustettuna lapulla, jossa luki “saa ottaa”. Laatikko hävisi alta aikayksikön ja vaikkei tästä välttämättä rahallista säästöä saanut, ainakin siitä tuli hyvä mieli ja tiesin että jollekin muullekin tuli. Omenat olisi voinut viedä myös mehustamoon ja kauniina kesäpäivänä pistää samaisen tien varrelle mehukojun pystyyn. Näin ompuista olisi voinut saada ehkä muutaman euronkin.
8. Polta roskia ja kompostoi. Jos talossasi on takka, kaikki polttokelpoiset pahvit ynnä muut kannattaa hävittää polttamalla. Myös biojätekomposti tontin kulmalla vähentää roskien määrää roska-astiassa, jolloin tyhjennysväliä voi harventaa ja näin säästää muutaman euron kuukaudessa.
9. Suosi kestokasseja. Roskapussirullien ostaminen tulee pitkällä tähtäimellä edullisemmaksi kuin muovikassien ostaminen jokaisella kauppareissulla. Esimerkiksi Prismasta saatavalle Rainbow jätekassille tulee hintaa noin 7 snt/kpl. Tällä säästöllä saa lyhyessä ajassa investoitua pariin kunnon kestokassiin. Esimerkiksi kangaskassin voi hyvin pestä pesukoneessa, jolloin sen käyttöikä on todella pitkä.

kangaskassi, kestokassi, Turun Sanomat-kangaskassi

kangaskassi, kestokassi, Turun Sanomat-kangaskassi

10. Vaihda halogeenilamput LED-lamppuihin. Tämän säästön huomaat jo seuraavassa sähkölaskussasi.
Yleisesti kannattaa käyttää muutama minuutti harkintaan, ennen seuraavan ostopäätöksen tekemistä. Tarvitsenko tätä tosiaan? Olisiko joku muu vaihtoehto edullisempi ja järkevämpi? Pienillä muutoksilla voi saada suuariakin säästöjä aikaan. Hintojen vertailu ja ennakkoon kartoittaminen kannattaa aina.
Minkälaisia säästövinkkejä teillä on?
PSST. Mikäli postaus oli mielestäsi hyödyllinen, jaa se toki myös omilla somekanavillasi!
Share on
Previous Post Next Post

Saatat pitää myös näistä

No Comments

 • Reply Johanna

  ennen kohtaa 7. oleva kuva ei näy vai onko siinä vain hirmu pitkä tyhjä väli. Näen kyllä vasara-kuvan. Kävin lukemassa nämä vinkit jo aiemmin, mutta ajattelin kuvan latautuvan hitaasti, enkä maininnut asiasta. Kiitos vinkeistä, nämä ovat hyviä. Minulla taitaa olla useimmiten käytössä tuo viimeinen: osta harkiten, mieti tarvitsetko.

  28.4.2017 at 06:57
 • Reply noorapauliina

  Moikka Johanna, kiitos kommentistasi! Tuohon on jostain syystä jäänyt vain todella pitkä väli, joillain näytöillä näyttää normaalilta, kun taas toisilla (esimerkiksi ilmeisesti mobiililla) väli on todella pitkä. Yritän saada tuon virheen korjattua :)

  28.4.2017 at 08:13
 • Leave a Reply