Follow:
DEEP, KOTI, Remontti

Miksi ostimme vanhan omakotitalon uuden rakentamisen sijaan?

Kun edellis vuodenvaihteessa paljastimme suunnitelmamme laittaa oma rivitalokolmio myyntiin ja aikeistamme sen jälkeen ostaa isoäitini vanha omakotitalo, jonka aiomme remontoida totaalisesti lattiasta kattoon, saimme jonkin verran ihmetystä osakseen miksi remontoimme vanhaa uuden rakentamisen sijaan.

Tunnearvo

Minulle koti merkitsee paikkaa, johon on tietynlainen side. Koti on paikka, jossa voi olla oma itsensä ja jossa on turvallinen ja rauhallinen olo. Kotimme on isovanhempieni rakkaudella rakentama ja olen saanut muodostaa sidettä taloon syntymästäni asti. Minut on kastettu meidän kotimme olohuoneessa ja lastenhuone on lastemme mummin vanha huone. Välillä keittiön pöydän ääressä istuessani ja ulos katsellessani mietin, mitä kaikkia keskusteluja tässäkin samassa tilassa on vuosikymmenien aikana käyty, saunan kätkemistä salaisuuksista puhumattakaan.

Olen pikkutyttönä istunut pihamme ison omenapuun alla isoäitini kanssa syömässä hänen tekemäänsä, maailman parasta marjapiirakkaa. Olen leiponut isoisoäitini kanssa pullaa keittiössämme ja joka kerta kun radiosta kuuluu yleisradion aikamerkki, muistuu mieleeni elävästi mummola ja pappan kanssa vietetyt päivät, jos olin esimerkiksi sairaana ja tullut tänne hoitoon vanhempieni ollessa töissä.

Sijainti

Omakotitalosta haaveillessamme, olimme toki katselleet myös lähiseudullamme myytävänä olleita tontteja. Meillä oli tarkka visio siitä, mille alueelle haluamme ja mille emme missään nimessä. Isovanhempieni talo sijaitsi täydellisellä paikalla, parhaalla mahdollisella sijainnilla. Vaikka kyseessä on tiivis asuin- ja omakotitaloalue, emme missään vaiheessa ole joutuneet tinkimään omasta rauhasta.
Sijainnin kriteereinä oli muun muassa hyvät kulkuyhteydet, lyhyt matka bussipysäkille, lähikoulun ja päiväkotien sijainti. Kotimme on oikeastaan lähellä kaikkea, ja tästä on lyhyt matka joka paikkaan. 

Kodin kriteerit

Kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut, minulle on erittäin tärkeää että koti on toimiva ja arkiaskareet sujuvat vaivattomasti ja mutkattomasti. Kun talo ja sen toiminnot olivat tuttuja, tiesin tasan tarkkaan mitä saan kun tänne muutamme. Keittiötä remontoidessa tiesin mikä toimii, emmekä juurikaan tehneet muutoksia kalusteiden tai kaappien paikkaan. 
Tiesin, että haluan kodin yhdessä tasossa, vähintään kolmella makuuhuoneella ja pienellä (jonka hoitamisessa ja ylläpitämisessä ei mene ikä ja terveys) pihalla. Tämä paikka täytti oikeastaan kaikki kodin kriteerit, joita olimme mielessämme asettaneet.

Miksen antaisi hyvälle talovanhukselle uutta elämää sen sijaan, että rakentaisin kokonaan uuden?

Uskon että maailma on pullollaan toinen toistaan upeampia, toimivia talovanhuksia, joissa pienellä (tai suurella) remontilla saadaan asumismukavuus tuotua tälle vuosikymmenelle. Itseäni ainakin kiehtoo suuresti se, että jokaisella vanhalla talolla on oma tarinansa ja historiansa, pitää vain osata kuunnella mitä sillä on sanottavaa ja tarjottavaa uusille asukkailleen.
Vanhan talon remontin voi toteuttaa uudistamalla lähes kaiken kuten me teimme, tai säilyttämällä vanhat hyväkuntoiset rakenteet ja pinnat ja uusimalla vain välttämättömät. 
Olisimme varmasti samalla rahalla saaneet tontin ja talon, mutta emme yhtä ihanalta sijainnilta tai yhtä upealla tarinalla ja taustalla kuin nyt. Ja taloahan voi aina muuttaa, sen historiaa tai sijaintia ei.
Remonttiimme liittyviä tekstejä voit lukea lisää täältä.
Share on
Previous Post Next Post

Saatat pitää myös näistä

No Comments

 • Reply Milla

  Ihana postaus <3 kyllä vanhassa talossa on jotain ihan omanlaista persoonaa

  23.10.2017 at 09:05
 • Reply noorapauliina

  Kiitos Milla <3 Olen samaa mieltä!

  23.10.2017 at 09:11
 • Leave a Reply