Follow:
KOTI, Remontti

Meidän remontin TOP 5

Minulta on useaan otteeseen kyselty remontistamme ja etenkin siitä, tekisimmekö nyt jälkeenpäin ajateltuna jotakin toisin, jos saisimme aloittaa remontin alusta. On harvinaista että remontin edetessä kaikki palaset loksahtaa kohdilleen ja yleensä jokin asia menee pieleen. Ellei budjetti veny niin ulkopuolisen urakoitsijan sovittu työ venyy aikataulusta laittaen suunnitelmat uuteen uskoon tai vähintäänkin viivästyttää projektin etenemistä.
En olisi uskonut että kaikki asiat voisivat mennä niin hyvin kuin meillä meni, aikataulut pitivät, samaten budjetti. Toki teimme lähes kaiken itse ja ulkopuolista tekijää käytettiin ainoastaan maalämmön ja lattialämmityksen kanssa ja tietenkin putki- ja sähkötöissä. Ja niin, kävipä täällä myös yksi reipas nuorimies tekemässä seinien tasoitustyöt, käsipelillä niissä kun olisi mennyt sekä ikä että terveys.
Koska koko projekti meni kaikin puolin nappiin, voisinkin niiden kuuluisien mokien ja epäonnistumisien sijaan keskittyä niihin nappivalintoihin ja -ratkaisuihin, joita voimme tänä päivänä ja toivottavasti tulevina vuosinakin vielä hehkuttaa. Nimittäin meidän kodin remontin parhaat ratkaisut Top 5.

Maalämpö

Oli selvää että vuonna 1982 rakennetun omakotitalon lämmitysjärjestelmä vaati päivitystä. Talossa oli vesikiertoiset patterit ja teknisessä tilassa sijaitsi komea 3000 litran vesivaraaja, joka lämpeni sähköllä. Voitte kuvitella, mikä sähkösyöppö tuon kokoinen varaaja on. Pyysimme tarjouksia sekä maalämmöstä, että vesi-ilmalämpöpumpusta. Vaikka maalämmön perustamiskustannukset ovat suuret, päädyimme silti yksimielisesti ja melko nopeastikin siihen. Laskimme, että meidän tapauksessa maalämmön perustaminen maksaa itsensä takaisin tuomallaan säästöllä lämmityskustannuksissa noin kahdeksassa vuodessa. Maalämpöpumppu kerää maahan varastoitunutta auringon energiaa, jota saadaan kallioperästä ja maan pinnasta. Maalämpö, eli geoenergia on ympäristöystävällinen, riippumaton ja taloudellisesti kannattava valinta. Maalämpöön siirtyminen oli siis kaiken muun lisäksi ekoteko.

 


Vesikiertoinen lattialämmitys

Talossamme oli ennen remonttia vesikiertoiset patterit. Jo remonttisuunnitelmaa tehdessämme tiesimme, että haluamme pattereista eroon, ei pelkästään energiatehokkuuden, vaan myös käytännöllisyyden ja sisustuksen kannalta. Nyt kun patteritonta elämää on takana melkein vuosi, voimme todeta ratkaisun oikein hyväksi ja muun muassa huonekalujen paikkoja ei tarvitse miettiä lämpöpatterien sijaintien mukaan. Taloon asennettiin siis kauttaaltaan vesikiertoinen lattialämmitys, joka kytkettiin kiinni maalämpöön. Lattialämmityksen asetuksia voi säätää seiniin kiinnitetyistä termostaateista, esimerkiksi juhlien ajaksi tai lomalle lähdettäessä jolloin talo jää tyhjilleen. Lattialämmitykseen ei tarvita niin kuuma vettä, kuin pattereihin, joten taas säästetään niitä eurojakin.Uudet ikkunat ja ulko-ovet

Aluksi suunnitelmissamme oli vain maalata vanhat ikkunankarmit sekä ovet, mutta jonkin aikaa asiaa pohdittuamme päätimme uusia ikkunat ja ovet kokonaan. Jälkeenpäin olemme useaan otteeseen huokaisseet ja todenneet, että kyllä vaihto kannatti. Ikkunaremontista voit lukea lisää tästä postauksesta.

Kohdevalaisimet 

Perinteisten kattovalaisimien sijaan kattoon asennettiin kohdevalaisimet, eli led-spotit olohuoneeseen, eteiseen, keittiöön, takkahuoneeseen, kylpyhuoneeseen ja vessaan. Keittiössä on lisäksi roikkuva kattovalaisin ja makuuhuoneisiin asennettiin perinteiset kattolamput. Olohuoneen ja kylpyhuoneen lamput ovat lisäksi himmennettäviä, joten valaistusta ja tunnelmaa on helppo säädellä fiiliksen mukaan. Ledien varmasti suurin hyöty on vähäinen energiankulutus. LED-lamput eivät sisällä elohopeaa ja hehku- sekä halogeenilamppuihin nähden säästö on jopa 90 %. Ledit ovat pitkäikäisiä, jolloin myös ympäristö kiittää kun lamppuja ei tarvitse vaihtaa niin usein. Jos kotoa löytyy vielä halogeeni- tai hehkulamppuja, kannattaakin ne ehdottomasti vaihtaa energiatehokkaampiin LED-lamppuihin. LED-lampun saa vaihdettua kaikkiin yleisiin valaisimen kantoihin, myös vanhojen elohopealamppujen tilalle.

Valkoinen sauna ja takan entisöinti

Koska en osannut päättää viimeiselle sijalle päätyvää parasta rempparatkaisua, pistänkin tähän ne molemmat! Saunasta on tulossa oma postauksensa, joten en avaa sitä tässä kohtaa enempää. Takka koki remontin päätteeksi myös täysuudistuksen, sillä vanha punatiili slammattiin tasaiseksi ja maalattiin sen jälkeen harmaalla kalkkimaalilla. Myös takkaluukun yläpuolella oleva uloke poistettiin, jotta ilme olisi mahdollisimman yksinkertainen ja pelkistetty. Kalkkimaalin päälle vedimme vielä saman sarjan vahan, joka suojaa maalipintaa ja tekee siitä helpommin puhdistettavan. Takkaluukku oli myös tarkoitus vaihtaa, mutta toistaiseksi laitoimme vielä vanhan takaisin paikoilleen, eikä sekään näytäkään ollenkaan niin pahalta kuin olisi kuvitellut, vai mitä?

Vanhoja remonttikuvia sellaillessa tuli kyllä ihania muistoja mieleen, vaikka remontin aikana olikin raskasta. Nyt voin kuitenkin jo lämmöllä muistella noita kuukausia, lähes valmiissa (onko omakotitalo koskaan valmis?) kodissamme ja ihailla työmme jälkeä. Remonttihälinän keskellä pyöri myös yksi pikkuinen punapää, voi miten E on kasvanut tuostakin ajasta jo ihan hirmuisesti!

Remontista voisi puhua loputtomasti ja seuraavaksi onkin varmaan vuorossa kotimme esittelyä huone kerrallaan ja tietenkin ennen ja jälkeen -kuvat. Pysy kuulolla!Share on
Previous Post Next Post

Saatat pitää myös näistä

No Comments

 • Reply Craft Candidate - Kahden talon väkeä

  Meilläkin siirryttiin maalämpöön kaksi vuotta sitten ja se on ollut paras investointi pitkään aikaan. Remontit ovat aina työläitä mutta yleensä lopussa kiitos seisoo!

  14.9.2017 at 08:46
 • Reply noorapauliina

  Juuri näin! En usko että tätä investointia tulemme katumaan missään vaiheessa. Nyt kun remontti on takanapäin, on helppo hymyillä :)

  14.9.2017 at 09:00
 • Leave a Reply