Follow:
KOTI, Lapset, perhe, Vanhemmuus

Kuka määrää kaapin paikan?

Perheitä on erilaisia ja jokainen perhe on omanlaisensa yksikkö. On uusioperheitä, perinteisiä äiti, isä ja yhteiset lapset -perheitä, perheitä joissa on kaksi isää tai kaksi äitiä tai pelkästään äiti tai isä. Jokainen perhe on paras sellaisenaan kuin on. Nykypäivänä perinteiset perhemallit, joissa isä käy töissä ja äiti hoitaa kodin ja lapset, ovat vähentymään päin. Koti-isien määrä on kasvussa ja on ihana huomata miten isät ottavat enemmän vetovastuuta lapsiarjesta ja kodinhoidosta. Ajattelin tällä kertaa kirjoittaa hieman siitä, miten meillä niinsanotut kaapin paikat määritellään ja vaikka kokonaisuutena vastuu arjesta, perheestä ja kodista on jaettu tasan, on meilläkin joitain tiettyjä kirjoittamattomia sääntöjä ja rutiineja, joista lähes automaattisesti jompikumpi ottaa enemmän vastuuta arjessa.
Molempien tyttöjen vauva-aikana oli selvää, että minä jään äitiysloman jälkeen vielä hoitovapaalle. Palasin takaisin työelämään E:n ollessa hieman yli yksivuotias. Kun minä palasin takaisin sorvin ääreen, oli M:n vuoro jäädä kotiin hoitamaan esikoistamme. Kevät, kesä ja alkusyksy oli E:n ja isän yhteistä aikaa kotona ja uskon että tämä ajanjakso oli mittaamattoman arvokasta aikaa molemmille. Tällä kertaa emme ole vielä tehneet lopullista päätöstä siitä, mitä hoitovapaani päättymisen jälkeen tapahtuu; Jääkö M vielä hetkeksi kotiin tyttöjen kanssa, vai menevätkö lapset päivähoitoon samaan aikaan kun minä palaan työelämään. Päätöksiä tämänkin asian suhteen pitäisi kuitenkin kohta jo tehdä.

Kotityöt, kuten siivoaminen ja ruuanlaitto ovat kotona olevan vanhemman vastuulla väkisinkin. Kun M on vapaalla, jaamme nämäkin työt ja useimmiten esimerkiksi viikkosiivoukset sujuvat parhaiten ja nopeiten yhteisvoimin. Tällöinkin kuitenkin on selkeä jako siitä, kuka tekee mitäkin. M heiluu ennemmin imurin varressa, kun taas moppaamisen minä osaan kuulemma paremmin, hah! Pölyjen pyyhkiminen, keittiön siivous ja tavaroiden järjesteleminen paikoilleen kuuluvat kuitenkin jokaiseen päivään ja niitä tekee kumpikin silloin kuin ehtii – useammankin kerran päivässä ja etenkin päivät kotona ollessa tulee juurikin esimerkiksi keittiö siivottua useampaan otteeseen. Nautimme molemmat siisteydestä ja puhtaasta kodista, vaikka välillä täällä todellakin näyttää ihan muulta.

Pyykkihuolto on minun vastuullani. Pesen, ripustan, viikkaan ja vien kaappeihin. Nyt neljän hengen taloudessa pyykkivuoret ja -pinot ovat alkaneet kasvaa melkoisiksi jo muutaman pyykkivapaapäivän jälkeen, joten on ollut pakko antaa hieman löysää ja sallia myös M:n hoitaa tätä hommaa myös osittain. Vaikka saankin hiukan harmaita hiuksia siitä, ettei vaatteet ole kaapissa samalla tavalla kuin ne sinne olisin itse laittanut.

Kodin pienet remonttihommat ja fiksaukset ovat auttamatta M:n heiniä. Hän on myös perheemme elektroniikkavastaava, joten jos puhelin prakaa tai läppäri reistailee, on parempi antaa hänen hoitaa ne takaisin kuntoon, itse saattaisin vain pahentaa tilannetta entisestään. Myös tähän liittyvät hankinnat ja ostopäätökset ja niitä edeltävä selvitystyö on M:n vastuulla, koska hän tietää tällä aihealueella paremmin mitä kannattaa ostaa ja miksi.

Pihahommia pyrimme tekemään yhteisvoimin, mutta esimerkiksi ruohonleikkuun hoitaa enemmän kuin mielellään herra itse. Jonkinlaista neuroottisuutta nurmikon täydellisyyden tavoittelussa on ollut havaittavissa ja pienen pihamme nurmikkoa on ajeltu useamman kerran viikossa. Ei se siis voi kovin kurjaakaan puuhaa olla, joten hoitakoon vapaasti jatkossakin. Istutushommat ja pihasuunnittelu onkin sitten taas ollut minun valtakuntaani ja olen tähän jakoon oikein tyytyväinen.

Raha ja talous hoidetaan yhteistuumin ja laskut on aikoinaan jaettu tasaisen epätasaisesti meille molemmille. Emme ole tätä jakoa tarkistaneet tai muokanneet aikoihin, koska käytännössä rahat ovat yhteisiä ja laskuja sekä lainanlyhennyksiä maksetaan myös yhteiseltä tililtä.

Käytännön asioiden muistaminen ja menojen merkitseminen kalenteriin on jostain syystä lähes täysin minun vastuullani ja minä pidän huolen että olemme oikeassa paikassa oikeaan aikaan silloin kun jotain tärkeitä menoja on. Syntymäpäivät ja muut juhlat, kerhot ja neuvolat, lääkäriajat ja kaikki muu. Yhtenä päivänä huokaisin helpotuksesta kun vihdoin ja viimein saimme puhelimiemme kalenterit synkronoitua keskenään ja teimme diilin että molemmat merkitsevät menot sinne sitä mukaan kun niitä tulee. No, onhan tuo ajanhallinnan taituri kalenteria tainnut ainakin yhden kerran vilkaista.

Miten teillä hoidetaan arjen hommat parisuhteessa tai perheessä yleisesti? Hoitaako se kuka ensiksi ehtii, viitsii, kerkeää tai jaksaa vai onko hommat jaettu fifty sixty vai kokeeko joku että kaikki kotihommat kaatuu yhden hengen niskaan?

Share on
Previous Post Next Post

Saatat pitää myös näistä

No Comments

Leave a Reply