Follow:
DEEP

Kel’ onni on, se onnen näyttäköön – muutama sana (some)kateudesta

Me kaikki tiedämme, että sosiaalinen media saattaa antaa vääristyneen kuvan todellisuudesta. Vai tiedämmekö sittenkään? Minkä takia somessa esiintyvät kuvat herättävät meissä kateutta toisia kohtaan, jos kerran tiedämme ettei kuva kerro koko totuutta vaikka kertookin enemmän kuin tuhat sanaa? Rummutamme medialukutaitoa ja samaan aikaan koemme kateutta jonkun toisen elämästä pelkän Instagramin feedin perusteella? Tiedämme hyvin, että sosiaalinen media voi antaa hyvinkin vääristyneen kuvan todellisuudesta, mutta siitäkin huolimatta saatamme kokea huonommuuden tunnetta katsellessamme kuvia jonkun siististä, hyvällä maulla sisustetusta kodista, samalla kun oma kotimme on niinsanotusti pommin jäljiltä. 

Kenen vastuulla medialukutaito on? Onko blogin kirjoittaja ja Instagramissa elämäänsä jakava henkilö vastuussa siitä, minkälaisen kuvan elämästään muille antaa vai tulisiko lukijankin ehkä ymmärtää, että hänen kuvistaan tekemät johtopäätökset eivät välttämättä ole lähelläkään totuutta? Onko väärin jakaa sosiaalisessa mediassa ainoastaan kuvia, jotka miellyttävät silmää visuaalisesti, niin omaa kuin lukijankin? Onko väärin olla jakamatta kuvia sotkusta, olla kertomatta surusta ja ahdistuksesta tai elämässä tapahtuvista ei-välttämättä-niin-mukavista muutoksista? Onko lukijan huijaamista lisätä kuva onnellisesta hymystä, jonka takana onkin todellisuudessa surullinen ihmisraunio? Kuka määrittää nämä rajat vai voisimmeko jokainen tehdä ja toimia niin kuin itse parhaaksi näkee, ilman että saa epäaidon teeskentelijän leiman?
Ihminen voi olla aito, vaikkei jaakaan kaikkea sosiaalisessa mediassa. Elämä potkii joskus päähän, koti on hävityksen kauhistus eikä aamupalaksi jaksa aina tehdä sitä kuvankaunista annosta tuorepuuroa chiasiemenillä ja ihanilla hedelmillä koristeltuna. On hölmöä olettaa, että voimme päätellä sosiaalisen median perusteella kaiken toisen elämästä – tai todellisuudesta. Kukaan meistä ei pysty jakamaan elämäänsä niin syvällisesti, että se antaisi täysin totuudenmukaisen kuvan kaikille, ja miksi pitäisikään?

Joku haluaa pitää feedinsä ja bloginsa niinsanottuna hyvän mielen kanavana. Joku tykkää välillä avata arkeaan ja elämäänsä pintaa syvemmälle ja kertoa myös niistä vaikeistakin asioista ja kipupisteistä. Kolmas haluaa olla avoin kaikesta ja jakaa lukijoilleen aivan kaiken. Fine. Miksi ketään kokee oikeudekseen arvostella toista siitä, kuinka paljon antaa itsestään tai elämästään muille? Somen ja blogien pääasiallina tarkoituksena on tuoda inspiraatiota ja olla vertaistukena. Kukaan ei ole velvollinen kertomaan elämästään enempää kuin itse haluaa ja jokainen taas on vapaa puhumaan ja kirjoittamaan myös niistä aiheista, joista kaikki muut eivät välttämättä uskalla avata suutaan. Tieto lisää tuskaa, mutta onneksi voimme aina laittaa kirjan kiinni.
“Kel onni on, se onnen kätkeköön” on vanhanaikainen ja mielestäni ainakin kaiken kaikkiaan hiukan hölmö oppi. Jos olet onnellinen, nimenomaan näytä se. Jos olet iloinen, huuda se koko maailmalle. Joskus vituttaa ja toisinaan on myös ihan ok antaa senkin kuulua. Pahantahtoinen kateus ja katkeruus sen sijaan on se, joka mädättää. Kenenkään onni ei ole itseltä pois, päinvastoin. Toisen hymy saattaa joskus saada hymyn omillekin huulille, niinä paskempinakin päivinä.

Share on
Previous Post Next Post

Saatat pitää myös näistä

No Comments

 • Reply Jonna

  Mahtava teksti, osui ja upposi! Rohkaisi entisestään olemaan sitä mitä on ja jakamaan elämästään asioita tavalla jonka parhaaksi itse näkee.

  24.4.2018 at 10:09
 • Reply Noora / Mimmimafia-blogi

  Kiitos Jonna ❤️ ja aivan mahtavaa kuulla että teksti rohkaisi entisestään! :)

  24.4.2018 at 10:27
 • Reply Milla

  Siis aivan ihana kirjoitus ja allekirjoitan joka sanan! <3 Oma blogini on hyvän mielen kanava ja pääosin arkemme näköinen. :)

  24.4.2018 at 10:44
 • Reply Noora / Mimmimafia-blogi

  Kiitos Milla ❤️ Juuri niin sen kuuluu mielestäni ollakin! Jatka samaan malliin, blogisi on ihana! :)

  24.4.2018 at 10:49
 • Reply Terhi | VAGABONDA

  Asiaa! Loistava teksti <3 Ei onnea ja iloa pidä kätkeä, sillä hyvä fiilis tarttuu! Ennemmin se katkeruus ja kateus tulisi piilottaa muilta – ja miettiä, mikä niiden taustalla on. Ei toisen onni ole itseltä pois, ja päinvastoin!

  24.4.2018 at 16:36
 • Reply Noora / Mimmimafia-blogi

  Juuri näin, olen täysin samaa mieltä! Kiitos kivasta kommentistasi ❤️

  24.4.2018 at 16:41
 • Leave a Reply