Follow:
KOTI, Tips & tricks

Euro sinne, euro tänne. Elämisen piilokulut, mitä ne on?

Kuten ehkä olette huomanneetkin, tykkään puhua rahasta ja säästämisestä. Joku saattaisi sanoa että olen nuuka tyyppi, minut paremmin tuntevat kuitenkin tietävät että suoraan näin ei kuitenkaan ole ja parannettavaa omassakin rahankäytössä on aina. Olen kirjoittanut säästövinkeistä aikaisemminkin, ne voit lukea täältä.
Rahankäyttö ja säästäminen on pinnalla koko ajan ja koskettaa suurinta osaa ihmisistä. Vaikka rahasta ei varsinaisesti olisi pulaa, haluaa jokainen varmasti silti sijoittaa euronsa järkevästi ja säästää sieltä mistä voi. Normaalissa arjessa ja elämässä yleensä kuluu rahaa, koko ajan ja joka päivä, vaikket fyysisesti sitä pankkikorttia joka päivä vinguttaisikaan kaupassa.

Sähkölaskut, sähkösopimus ja sen kilpailuttaminen

Sähköä kuluu joka päivä. Vaikka istuisit pimeässä aamusta iltaan, sähköä kuluu silti. Lämmitysjärjestelmät, jääkaappi ja muut kodinkoneet joiden pistoke on seinässä, kuluttavat sähköä. Muun muassa puhelimen laturi kuluttaa sähköä koko ajan seinässä ollessaan, vaikka puhelin ei siinä olisikaan latauksessa. Sähkön hintaa kannattaa seurata ja palveluntarjoajia kilpailuttaa säännöllisin väliajoin. Lisäksi liputan hehkulamppujen vaihtamista sähköä säästäviin ledeihin.
Nyt esimerkiksi Nordic Green Energy tarjoaa 100% vihreää sähköä, edulllisen sähkösopimuksen syksyn kampanjahintaan sekä 50 euron nettiedun joka vähennetään suoraan sähkölaskussasi. Tutustu ja tilaa tästä*.

Vedenkäyttö

Kiinteistönomistajana maksat vedestä kun päästät sitä hanasta, sekä siitä kun käytetty vesi valuu viemäristä alas. Vaikka asuisit vuokralla tai osakeyhtiössä, ei kiinteään vesimaksuun kannata tuudittautua liikaa, sillä asukaskohtainen vesimaksukin perustuu koko yhtiön kokonaiskulutukseen ja jonkun läträtessä enemmän, toinen pienempikulutteinen asukas maksaa suhteessa enemmän, ennemmin tai myöhemmin.

Vettä ja veden käyttöä voi säästää ja säännöstellä muutamalla yksinkertaisella kikalla;

Kun peset hampaat, sulje hana pesun ajaksi. Tässä oli itselläni opittavaa ja M joutuikin muutaman kerran ohimennen napsaisemaan juoksevan vesihanan kiinni minun irvistellessäni peilin edessä ja hampaita harjatessani. 
Pidä jääkaapissa kylmää vettä kannussa tai pulloissa. Näin vettä ei tarvitse valuttaa hanasta niin kauan että vesi on tarpeeksi kylmää. Meillä saman asian ajaa jääkaapin jäävesiautomaatti.
Kaada laseihin tai vesikannuun jääneet vedet lavuaarin sijaan kukille ja kasveille.

Roskat roskikseen – vai ehkä takkaan tai kompostiin?

Jätehuolto maksaa. Ainakin Lounais-Suomen jätehuolto otti vähän aikaa sitten käyttöönsä kiinteän talouskohtaisen maksun tyhjennysmaksujen lisäksi ja tuskinpa nämäkään maksut ovat tulevaisuudessakaan ainakaan pienenemään päin. Ihmiset ja kotitaloudet tuottavat älyttömät määrät jätettä ja kuormittavat siten niin kaatopaikkoja kuin ympäristöäkin. 
Jos kotoasi löytyy komposti, kannattaa biojätteet ehdottomasti kompostoida roskiin heittämisen sijaan. Kompostoimalla säästät paljon tilaa jäteastiassa ja saat sivutuotteena vielä loistavaa multaa esimerkiksi kotipuutarhaan tai viherkasveille, ja säästät rahaa kun voit harventaa jäteastian tyhjennysvälejä.
Takkaa kannattaa hyödyntää ja kaikki polttokelpoinen jäte, kuten kartonki- ja pahvipakkaukset kannattaa tuikata tuleen joko tuomaan lämpöä ilmojen kylmetessä tai muuten vain tunnelmaa luomaan.

Ota selvää, tutki ja vertaile

Olen kokenut lukemattomia ahaa-elämyksiä siitä, kun olen laskenut säästämiäni euroja jotka ovat kertyneet ihan vain pienillä muutoksilla arjessa. Kaikki mikä on kilpailutettavissa (sähkösopimus, vakuutusmaksut, pankkipalvelut yms.), kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti. Jo muutama euro kuukaudessa tekee ison säästön vuositasolla, saatikka viidessä vuodessa. 
Googlen ja internetin avulla on älyttömän helppo ottaa asioista selvää ja tutkia eri vaihtoehtoja. Joten vaivan piikkiin ei näitä juttuja enää voi laskea. Se puhelin kun nykypäivänä on jokaisen kädessä enemmän tai vähemmän, joka päivä.
* Kaupallinen linkki
Share on
Previous Post Next Post

Saatat pitää myös näistä

No Comments

Leave a Reply