Follow:
DIY

Atoopikkoperheen pyykkihuolto itsetehdyillä pesuaineilla

Perheessämme on kolme atoopikkoa. Kylmä talvi ja pakkaskelit aiheuttavat myös itsellenin ajoittain ihon kuivuutta ja kutinaa, ja oma ihoni on alkanut myös reagoimaan helpommin joihinkin pesuaineisiin ja vaatemateriaaleihin, mikäli niitä ei ole pesty ennen käyttöönottoa.

Lapsillamme sen sijaan molemmilla on erittäin herkkä, atooppinen iho. Myös heidän ihonsa on huonoimmillaan talviaikaan ja kesällä punoitus ja kutina rauhoittuu huomattavasti. Herkkähipiäisyyden johdosta en ole uskaltanut käyttää kaupan pesuaineita hetkeen, vaan valmistan sekä pesuaineen, että pyykkietikan itse.

Pyykkietikkatrendi nosti päätään jo muutama vuosi sitten, saaden rinnalleen myös itsetehdyt pyykinpesuaineet. Pyykkietikkoja ja pyykinpesuaineita ei enää valmisteta vain Jouluna Pukinkonttiin, vaan yhä useampi kotitalous on ottanut nämä osaksi jokapäiväistä arkeaan ja pyykkäysrutiineitaan.

Pyykkietikan valmistaminen

Pyykkietikan valmistaminen on erittäin helppoa, eikä siihen tarvita kuin

  • Etikkaa
  • Lasipullo
  • Eteeristä öljyä

Täytä lasipullo (vetoisuus noin 1 litra) etikalla ja lisää joukkoon noin 20 tippaa eteeristä öljyä. Etikkaa voi halutessaan myös hieman laimentaa vedellä. Eteerisiä öljyjä voit ostaa muun muassa luontaistuotekaupoista.

Pyykkietikan käyttö

Pulloa on hyvä ravistaa ennen käyttöä, jotta öljy sekoittuu etikkaan. Annostele noin puoli desiä pyykkikoneen huuhteluainelokeroon per täysi koneellinen pyykkiä.


Pyykkietikka jättää pyykkiin miedon ja raikkaan tuoksun, joka haihtuu pyykin kuivuessa. Pyykkietikka poistaa hajuja ja tahroja sekä kirkastaa värejä ja tekee pyykin pehmeäksi. Se myös puhdistaa pyykinpesukonetta.

Itsetehty pyykinpesuaine

Pyykkietikan tavoin myös pyykinpesuainetta voi valmistaa itse. Pyykinpesuaineen valmistamiseen tarvitset

  • Lasipullon
  • Aitoa Marseille -saippuaa
  • Raastimen
  • Vettä

Pyypinpesuaineen valmistaminen aloitetaan raastamalla Marseille -saippuaa lasipullon pohjalle. Saippuaa on tarpeeksi, kun pullon pohja peittyy. Tämän jälkeen raastetun saippuan päälle kaadetaan kuumaa vettä, johon saippua liukenee.

Pesuainetta annostellaan koneeseen pyykinpesuaineen tavoin tälle tarkoitettuun lokeroon. Ravistetaan ennen käyttöä.

Oletko sinä siirtynyt itse tehtyihin pyykinpesuaineisiin?

Share on
Previous Post Next Post

Saatat pitää myös näistä

No Comments

Leave a Reply