Follow:
Lapset, Vanhemmuus

Äidit vs. isit

Kun isi laittaa ruokaa, se laittaa ruokaa. Kasvikset pilkotaan huolella, tukevasti ruokapöydän ääressä istuen. Kypsentymistä vahditaan silmä kovana joko paistinpannua tai uunia tarkkaan tuijottaen. Kun äiti laittaa ruokaa, ripustetaan välillä pyykkiä, käydään hyssyttämässä vaunuissa nukkuvaa vauvaa terassilla, autetaan esikoista laittamaan sukat jalkaan ja monta muuta asiaa. Multitasking!

Kun isi nukuttaa lapsia, laitetaan puhelimesta tuutulaulu soimaan ja pötkötetään sängyllä. Pienestä itkusta ei hätäännytä. Nukutuksen kesto n. 10 minuuttia. Kun äiti nukuttaa, silitellään, taputellaan ja lauletaan tuutulauluja. Jos lapsi itkee, otetaan syliin, rauhoitellaan hetki ja aloitetaan alusta. Kun lapsi nukahtaa, ihaillaan nukkuvaa suloisuutta vielä hetki. Nukutuksen kesto n. 1,5 tuntia.

Kun isi vie lapsen hoitoon, toivotetaan hoitopaikan ovella kivaa päivää ja sanotaan heipat, ovi menee kiinni ja isi jatkaa matkaa töihin. Kun äidin vuoro viedä, tulee ikäväitku jo ennen kuin päästään hoitopaikan ovelle. Vartin halailujen, pusujen ja hyvästelyjen jälkeen ovi menee kiinni ja lapsen itku kuuluu vielä oven läpikin. Äiti jatkaa matkaa töihin itkua tihrustaen.
Kun on isin vuoro valita päivän vaatteet, saa lapsi valita itse. Lopputuloksena silmiä kirvelevät väriyhdistelmät ja Elsa-paita yhdistettynä Spiderman-sukkiin. Kun äiti saa päättää, tarkastetaan ensimmäisenä ulkolämpötila ja tehdään pikainen ennustus miten sää tulee päivän aikana muuttumaan. Paita ja housut sävy sävyyn, sukat myös. Sormet ristiin ettei ihana hattaran vaaleanpunainen uusi paita likaannu aamupalapöydässä.
Kun lapsi sairastuu, isi hoitaa oireenmukaisesti, sen suurempia stressaamatta. Lohduttaa ja pitää sylissä, kertoo että kyllä se siitä. Äidin huoli on suuri ja stressitasot maksimissa, kun lapsi alkaa oksentaa tai yskä jatkuu jatkumistaan. Google hakusanat vaihtuvat tiuhaan. Äitiystäville lähtee aamun ensimmäisen tunnin aikana kymmenkunta viestiä WhatsApp ryhmään. Onko sillä vatsatauti vai onko se syönyt jotain sopimatonta? Mikä tuo näppy on? Hyttysenpisto, vesirokko vai kenties entero? Soittoa neuvolaan, sairaanhoitajaystävälle ja anopille. 

Kun äiti lähtee ulos, vilkuillaan puhelinta tauotta. Viestit vaihtuvat jälleen tiuhaan ja keskustelu täyttyy kysymyksistä kuten Miten siellä sujuu? Onko kaikki hyvin? Puolenyön aikaan toivotetaan kanssasisarille hyvät yöt ja lähdetään kotiin. Aamulla noustaan virkeinä ja pusutellaan lapsia, kuin olisi ollut viikon poissa. Kun isi lähtee poikien saunailtaan, tulee noutaja yleensä jo aamupäivällä koska päivään on sovittu paljon ohjelmaa. Illan mittaan tulee muutama epämääräinen viesti, joista ei oikein saa selvää. Ilta vierähtää aamun pikkutunneille asti ja seuraava päivä kuluu lakanankalpeana peiton alla.

Kaikki vanhemmat ovat erilaisia ja toimivat eri tilanteissa erilailla. Kaikkein suurimmat erot ovat kuitenkin varmasti äitien ja isien välillä. Kumpikaan ei ole huonompi tai parempi toistaan ja molemmat ovat lapselle hyväksi. Uskon, että vastakohdat täydentävät toisiaan ja vanhemmat yhdessä muodostavat tiimin, joka omalle lapselleen on juurikin se kaikkein paras kaikista.

Miten teillä äidin ja isän tapa toimia eri tilanteissa eroavat toisistaan, vai eroavatko? Tunnistatteko näin kärjistettyä vastakkainasettelua omassa perheessänne tai ehkä jotain ihan päinvastaista?

Share on
Previous Post Next Post

Saatat pitää myös näistä

No Comments

Leave a Reply