Follow:
Äitiys

Ai miksi äidit juovat kahvinsa aina kylmänä? Annas kun kerron.

Äitiyteen liittyy monia mantroja, joita vähintään joka toinen äiti toistaa lähes huomaamattaan. Näihin ei välttämättä itse kiinnitä sen suurempaa huomiota, mutta ne saattavat herättää kysymyksiä ja ehkä jopa ihmetystä muiden keskuudessa, etenkin sellaisten kenellä ei ole lapsia. Sainkin toiveen kirjoittaa aiheesta, joka avaa hieman näitä asioita, jotka ehkä ennen äitiarkea olivat monelle itsestäänselvyyksiä ja joita ei täysin muut kuin äidit pysty edes käsittämäänkään.

Huom. Tekstin seesteiset kuvat eivät liity tapauksiin.

“En ole tänään ehtinyt syödä mitään!”

Aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Mielellään suht samaan aikaan joka päivä, joskus useammalle lapselle. Kun toinen ei vielä osaa syödä itse vaan vaatii syöttäjää ja toinen nirsoilee samaan aikaan tarjolla olevasta ateriasta, viisi kertaa päivässä, tuo tämä aivan uudenlaisia haasteita perheen ruokailuhetkiin. Kun tähän komboon lisätään vielä muutaman kerran kaatunut maitolasi, syliin tiputetut kastikkeet ja liian kuumaan perunaan poltettu ylähuuli, hullunmyllyn ainekset ovat valmiina. Kun priorisoitavana on jälkikasvun tai jälkikasvujen mahdollisimman ravitseva ruokaympyrä ja että he saavat vatsansa täyteen, toteaa moni että itse voi syödä sitten myöhemminkin, ehkä sitten kun lapset ovat menneet nukkumaan, jos muistaa, tai jaksaa, ehkä. Yksin vietetyt lounashetket ovatkin äideille melkein kuin kullanarvoisia. Ei tarvitse huolehtia kuin oman haarukkansa viemisestä suuhun ja takaisin lautaselle. Ruokarauha on saanut aivan uuden merkityksen äitiyden myötä. 

Kasaantuvat ja loputtomat pyykkivuoret

Pienen vauvan vaatekerran voi joutua vaihtamaan päivän aikana lukemattomia kertoja. Kun maitokakka hitaasti mutta varmasti nousee vaipasta niskaan saakka, ellei mutsi ole juuri oikeaan aikaan ennakoimassa ja ottamassa niin sanottua koppia tilanteesta. Tiesitkö, että muutaman kuukauden ikäinen vauva voi prujauttaa sinapit jopa viisitoista kertaa päivässä? Uskomatonta mutta totta. Ja jotta vaatteisiin ei jäisi ikäviä tahroja, jotka eivät irtoa kankaasta kirveelläkään, kannattaa likaantuneet vaatteet vähintään esipestä samantien. Luojalle kiitos sappisaippuasta! Pyykkikoneellisen joutukiin hyvässä lykyssä pyöräyttämään kerran, ellei jopa kaksi päivässä. Jos muutama pyykkipäivä jää välistä, saattaa korit olla jo kukkurallaan likaisia vaatteita, joita ei ensinnäkään voi kaikkia pestä samaan aikaan, saatikka mahdu tavalliseen pyykkitelineeseen kuivumaan. Pullollaan olevat pyykkikorit sekä kuivausteline ovatkin tuttu näky lapsiperheissä. Eli sinä joka peset pyykkisi jokainen väri erikseen muutaman kerran viikossa ja suunnittelet perheen perustamista, voit jo alkaa asennoitumaan pyykkien lajitteluun tumma, värikäs ja valkoinen, ja totuttelemaan siihen että pyykkihommat ovat loputon työmaa.

Kiire, kodin siivoaminen ja tavaroiden 
järjestäminen. 

Aamu alkaa yleensä sänkyjen petaamisella. Seuraavana vuorossa aamupala, aamupesut ja kaikille päivävaatteet päälle. Sitten voikin alkaa suunnittelemaan ja valmistamaan lounasta. Ennen ruuanlaittoa pitää tietenkin siivota aamun sotkut keittiöstä. Ja lounaan jälkeen uusintakierros rätin ja rikkaimurin kanssa. Sillä aikaa kun itse siivoat keittiötä, esikoinen on levittänyt leikit olohuoneeseen ja kuopus tyhjentää eteisen kaappia lattialle. Kun pienin nukahtaa päiväunille, voit rojahtaa sohvalle ja nauttia hetken omaa aikaa. Eikun ne pyykit! Viikkaat kuivat pyykit pois telineeltä ja ripustat märät tilalle. Puhtaat vaatteet kunkin kaappiin. Keräät eteiseen räjäytetyn kaapinsisällön takaisin paikoilleen. Esikoinen tyhjentänyt omatoimisesti potan pyttyyn. Voitte kuvitella miltä vessan lattia näyttää. Ei muuta kuin luuttuamaan. Ja keittiön sivupöytä on taas kerännyt itsensä täyteen tavaraa (paljon laskutilaa omaavan keittiön huono  puoli). Kun kaikki hommat on hoidettu ja koti näyttää vihdoin siltä että siellä asuu ihmisiä eikä sikoja, voit istahtaa siihen sohvalle. Kunnes itkuhälyttimen sininen valo nousee kaakkoon ja kuopus ilmoittaa olevansa hereillä. Välipala aika ja koko kuvio alusta. Faktahan on se, että koti pysyy siistinä kun siellä ei päivisin ole ketään. Kun koti toimii päivän aikana neljän tähden hotellina, ravintolana ja leikkipaikkana, on selvää että hommaa riittää aamusta iltaan.


“En ole nukkunut puoleen vuoteen kokonaista yötä.”

Puoli vuotta on todellisuudessa melko lyhyt aika. Yleensä nukkumisvaikeudet alkavat jo raskausaikana, kun vatsan kanssa hyvän asennon löytyminen on vaikeaa ja vessassa saa ravata useamman kerran yössä. Unettomuus ja katkonaiset yöt nousevat kuitenkin uusiin sfääreihin vauvan syntymän myötä. Yöheräilyt, imetys ja ahdas perhepeti tuovat omat haasteensa ja yhtäjaksoista unta yhdessä yössä voi pahimmillaan tulla vain muutama tunti. Onneksi hormonien avulla väsymys ei tunnu niin pahalta ja päivät jaksaa yllättävän hyvin huonoista yöunista huolimatta kahvin voimalla. Sitten kun yöheräilyjä alkaa olla takana vuoden päivät, voidaankin puhua jo erilaisesta väsymyksestä ja vaikuttaahan vauvan heräilyt myös muuhun perheeseen, eikä pelkästään äitiin. Jokaista pienen lapsen äitiä neuvotaankin jättämään yllä mainitut pyykit ja kodin siivoaminen sikseen ja nukkumaan päiväunia silloin kun vauvakin nukkuu, jos vain pystyy. Jos kotona häärii vauvan lisäksi muutaman vuoden vanhempi esikoinen, joka ei enää nuku päiväunia, ei tämäkään skenaario ole toteutettavissa. 

…ja se kylmä kahvi

Juuri kun luulet saavasi hetkeksi istahtaa alas nauttimaan kupin kuumaa kahvia, joku jossain tarvitsee sinua juuri sillä hetkellä. Ja kun vihdoin pääset takaisin kahvikupin ääreen, on se jo haaleaa, ellei jopa kylmää. Joskus se kuppi myös unohtuu esimerkiksi vessaan, makuuhuoneeseen tai kylppäriin, riippuen siitä mihin toimeen sinut on hälytetty juuri kun olet ottamassa ensimmäistä hörppyä. Joku voisikin kehitellä äideille tarkoitetun kahvikuppi-päähineen, josta voisi imaista polttoainetta samalla kun hoitaa niitä pakollisia arjen askareita.

Ihanaa ja (toivottavasti) seesteistä keskiviikkopäivää jokaiselle arjen sankarille, olit sitten äiti, isä tai et kumpikaan. <3

Share on
Previous Post Next Post

Saatat pitää myös näistä

No Comments

 • Reply Se_perinteinen

  Kiitokset tästä. Monelle mainitsemallesi asialle tuli etukäteen naureskeltua (ei se nyt niin hektistä voi olla jne), mutta nyt pyykkivuoret ja kylmät kahvikupilliset on arkea täälläkin, taloudessa kun asuu 11kk "pirttihirmu" :D

  11.10.2017 at 09:52
 • Reply noorapauliina

  Kiitos kommentistasi :) Juuri näin, ei sitä tosiaan täysin voi ymmärtää, ennen kuin todellisuus kylmästä kahvista iskee omalle kohdalle! :)

  11.10.2017 at 10:04
 • Reply Hanna / Saippuakuplia olohuoneessa

  Osasit kyllä kiteyttää tän lapsiperheen kotiäidin arjen ihan täydellisesti. Komppaan tätä ihan satasella! Meillä on just tällaista! ��

  11.10.2017 at 10:38
 • Reply noorapauliina

  Voi kiitos Hanna kivasta kommentista! <3

  11.10.2017 at 10:45
 • Reply Milla

  Aamen! :D Allekirjoitan joka sanan, vaikka kahvia en juokaan ;) Ihana postaus<3

  11.10.2017 at 11:37
 • Reply noorapauliina

  Kiitos Milla ❤️

  11.10.2017 at 11:41
 • Reply Jane / Yhtä kuin -blogi

  Näinhän se menee! :)

  11.10.2017 at 14:29
 • Reply noorapauliina

  Kyllä :)

  11.10.2017 at 16:41
 • Reply Nelli / Kochanie

  Haha siis NIIN osuva postaus!!!! :D Kahvikuppi-päähine ois kyllä ultratarpeellinen!

  11.10.2017 at 17:34
 • Reply noorapauliina

  No niin mustakin! Pitäiskö laittaa patenttihakemus vetämään :D

  11.10.2017 at 17:38
 • Leave a Reply