Follow:
Äitiys, Tips & tricks, Vanhemmuus

10 vinkkiä kuinka pitää kotona järjestystä yllä

Siitä alkaen kun esikoinen alkoi liikkua ja leikkiä leluilla (ja kaikella muullakin mitä käsiinsä vain sai) tuntuu kuin kotonamme ei olisi siistiä päivää nähty. Toki siivouksen jälkeen on siistiä sen hetken aikaa, mutta illalla lelut ja tavarat on jo räjäytetty useampaan kertaan lattioille ja ympäri koko kotia.

Kun järjestystä pyrkii ylläpitämään jatkuvasti, ei sotku pääse koskaan ottamaan yliotetta koko kodista ja suurpiirteiseen siivoamiseen ja tavaroiden järjestelyyn kuluu vain pikkuinen hetki, ja siten myös siivoamisen aloittamisen kynnys on paljon matalampi, kun selätettävä kaaos ei tunnukaan niin mahdottomalta.

Listasin alle muutaman käytännön vinkin, joiden avulla kodin yleisilme pysyy siistinä päivästä toiseen. Toki se edellyttää myös ainakin talouden aikuisten sitoutumista samaan ylläpitämiseen, joten luetuta samainen lista myös puolisollesi tai talouden muille aikuisille.

1. Oma paikkansa kaikelle. 

Kun tavaroilla on kaikilla oma paikkansa ja jokainen tietää ne, ei tavarat vaeltele pisin asuntoa paikasta toiseen. On myös hyvä sopia että se kuka ensin huomaa tavaran olevan väärällä paikalla, vie sen oikeaan paikkaan. 

2. Suosi säilytyslaatikoita. 

Vaikka tavaraa ei olisi paljon, on säilytyslaatikoita hyvä hyödyntää. Näin tavarat saa helposti pois silmistä, joka luo jo rauhallisemman ja siistimmän yleisilmeen kotona. Lasten lelut on esimerkiksi hyvä jakaa erilaisiin laatikoihin, jolloin pikkuinenkin oppii tavaroiden omien paikkojen merkityksen.

3. Karsi liika tavara. 

Less is more, ehdottomasti. Jos et raaski luopua tavarasta jota et kuitenkaan tarvitse, pakkaa ne varastoon. Käy varaston tavarat läpi kuitenkin säännöllisesti ja jos huomaat ettet edelleenkään ole kaivannut näitä tavaroita, pistä ne eteenpäin. Jollekin tarpeeton voi olla toiselle todellinen aarre ja kierrättäminen kannattaa aina. Jos et jaksa nähdä vaivaa esimerkiksi kirpputoreilla myymiseen, Punaisen Ristin ylläpitämä Kontti ottaa tavaraa vastaan oikein mielellään.

4. Vie mennessäsi, tuo tullessasi. 

Jos huomaat jonkin tavaran olevan lattialla tai muulla sille kuulumattomalla paikalla, nappaa se mukaasi samantien. Kaksikerroksisessa asunnossa asuessamme meillä oli tapana kasata yläkertaan menevät tavarat aina rappusille ja seuraavan yläkertaan kiipeävän tulisi ottaa ainakin jotain matkalla mukaansa. 

5. Laita tavara omalle paikalleen heti käytön jälkeen. 

Tämä on tapa, jossa monella (ainakin meidän perheessä) on opeteltavaa.

6. Siivoa vain kerran viikossa. 

Kun ylläpidät järjestystä kuusi päivää viikossa, riittää kun pidät siivouspäivän vasta seitsemäntenä päivänä.

7. Siivoa jäljet aina heti, etenkin keittiössä kun olet tehnyt ruokaa. 

Kukaan ei jaksa heti syötyään alkaa hinkkaamaan liettä puhtaaksi tai pyyhkimään roiskeita keittotasolta, joten nämä kannattaa tehdä jo ennen kuin istahtaa ruokapöydän ääreen.

8. Tyhjennä tiskikone aina viimeiseksi illalla tai ensimmäisenä aamulla. 

Näin päivän mittaan likaiset astiat saa samantien pois silmistä ja keittiön yleisilme on siisti, kun allas ei ole täynnä likaisia astioita. 

9. Petaa sänky joka aamu. 

Tämä vie aikaa 1-2 minuuttia ja antaa makuuhuoneelle heti huolitellumman ilmeen. Pikainen tuuletus sängyn petaamisen yhteydessä raikastaa myös koko huoneen ihanasti.

10. Osta harkiten ja osta tarpeeseen.

Vältä heräteostoksia ja mieti kaksi kertaa ennen ostamista, tarvitsetko tavaraa todella.

Miten te ylläpidätte kodin järjestystä siivouspäivien välillä? Annatteko tilanteen niin sanotusti räjähtää käsiin ja murehtia siisteydestä vain siivoukselle pyhitettynä päivänä vai ylläpidättekö järjestystä tunnollisesti pisin viikkoa?

Psst. Jos vinkit olivat mielestäsi hyödyllisiä, jaa postaus toki eteenpäin :)

Share on
Previous Post Next Post

Saatat pitää myös näistä

No Comments

Leave a Reply